Odvaha

Odvaha sa u väčšiny skôr či neskôr narodených, vďaka opozeraným stereotypom, spája s predstavou tvora, o čo chudobnejšie obdareného duchom, o to bohatšie obdareného svalmi, odvážne likvidujúceho presilu ešte duchom chudobnejších nepriateľov.

Táto odvaha je medzi ľuďmi najviac rozšírenou, je to však preto, že človek hľadá ten svoj strach, proti ktorému každodenne bojuje. Ak sa bojíš pavúkov, tak tvojou odvahou je chytiť pavúka do dlane. Ak nemáš rád výšky, tak tvojou odvahou je skočiť bungee Ak sa desíš tmy, nerád chodíš do školy, bojíš sa rozprávania na verejnosti...

Odvaha je boj strachu. Strachu, ktorý prežívame opakovane pri činnostiach, ktoré v nás strach vyvolávajú. Proti strachu sa nedá bojovať. Bol, je a bude, či už väčší, alebo menší, na veľkosti nezáleží. Strach je nemenná súčasť môjho života. Je to pravda, ak som na to sám.

Kto je tým...?
Ešte predtým: Čoho sa bojíš ty? Bojíš sa zmeniť svoj štýl života, len aby si druhí o tebe  nešepkali? Alebo sa potrebuješ o niečom porozprávať a zrazu zistíš, že si bez priateľa? Alebo, alebo, alebo, alebo... Prináša to strach už len pri vyslovení týchto viet.

Priateľu, na tvoj strach už odvaha dávno prišla.

Tá odvaha, ktorá prišla pred dvetisíc rokmi a je tu dodnes. Dennodenne ti v svojej Knihe hovorí: „Neboj sa! Ja som s tebou!“
Bol to človek, ktorý sa nemal strach zo spoločnosti, keď jej oponoval a prinášal nové myšlienky, ktoré boli pre vtedajších kazateľov poburujúce. Nebál sa o jedlo pre veľký zástup ľudí, keď skončil jednu zo svojich prednášok, hoci by sa z piatich chlebov a dvoch rýb najedli ledva on a jeho partia. Dokázal kráčať po vode, hoci mu v tom strach mohol zabrániť. Nemusel strpieť posledné hodiny svojho života tak potupne, mohol utiecť alebo nechať bojovať svojich mužov.

Ten istý človek však zvíťazil nad smrťou. Nie však nad tou, ktorú poznáme my. On prekonal skutočnú smrť, kedy celé vnútro zachvátil strach a odvaha nemala miesto. On zvíťazil nad strachom, nad svojím strachom a chce ti pomôcť v tvojom boji.
Odvaha sveta a premožiteľ Strachu, Ježiš Kristus.

Bojíš sa vystupovať a verejnosti? A čo mal robiť Ježiš, ktorého chceli pomaly po každom verejnom vystúpení ukameňovať? Bojíš sa školy a učenia? Určite si už počul o apoštoloch, boli to starí nevzdelaní chlapi, jednoduchí rybári. Im sa zozačiatku nechcelo učiť raz toľko, ako tebe. máš ešte strach z pavúka na dlani? Nevieš, čo je mať v ruke kríž.
Myslím, že Ježiš má čo povedať do tvojho strachu, má riešení plnú náruč a je veľmi rád, keď ich môže rozdávať. Stačí len poprosiť a nezabudnúť poďakovať.

Toto ti hovorí Ježiš: „Vykroč zo svojho strachu! Čerpaj odvahu odo mňa, ja ti ju dám! Daj mi možnosť, aby som sa prejavil v tvojom živote!“
Povedz mu o svojom strachu. Popros ho o odvahu a zažiadaj si prítomnosť Svätého Ducha.

On príde. Pamätáš, čo ti odkázal? „Neboj sa!“
Možno to vyrieši hneď, možno o hodinu, zajtra, o týždeň... Veď si vždy vyberá len to najlepšie, čas nevynímajúc. Vyberie si ten najlepší čas, kedy sa ti ukázať.

Ty sa mu ukáž už teraz. Že si tu, prosíš ho o pomoc, aby si ťa všimol. Čo myslíš, nechá ťa stáť bokom...?

Nech je tvojou odvahou Ježiš Kristus.

 

Peter Cyprich